Gyepszőnyeg

Gyepszőnyegezés

Gyepszőnyeg
Gyepszőnyeg

Elgondolkodott már azon, hogy miért alkalmazzák a gyepszőnyeget a stadionok füvesítésére szerte a világon?

– Mert a gyepszőnyeg a leggyorsabb módja a tökéletes gyep létesítésének.
– Mert mindössze 2 hét alatt legyökeresedik és használatra kész.
– Mert teljesen homogén zöld színe van.
– Mert bármikor egyszerűen javítható, ha valahol kikopna, sérülne.

Gyepszőnyeg

A leggyorsabb és leggazdaságosabb mód az összefüggő, makulátlan gyep létesítésére a gyepszőnyeg telepítés.

Tény, hogy a telepítési ár magasabb, mint a fűmag vetéses eljárás esetén, azonban a gyepszőnyeg fektetést követő 2 héten belül megtörténik a legyökeresedés, és kész a tömött, tökéletesen homogén, gyönyörű pázsit. (Ezzel szemben a fűmagnál 2 hónap szükséges és folyamatos ápolás, öntözés, tápanyag utánpótlás, de ténylegesen csak a következő szezonban lesz szép a gyep.)

Mi az a gyepszőnyeg?

A gyepszőnyeg vagy másik nevén gyeptégla egy 3 éven át előnevelt, többféle fűmagból vetett, gyommentes pázsitréteg, amelyet folyamatosan trágyáznak, nyírnak és öntöznek a kívánt eredmény elérése érdekében. A telepítési helyre szőnyegszerűen felgöngyölve szállítják (vagy tégla formában), innen kapta a nevét.

A gyepszőnyeg ideális megoldás családi házak, parkok, sportlétesítmények füvesítésére.

A gyepszőnyeg előnyei

A kézi füvesítéssel szemben a gyepszőnyeg vitathatatlan előnye, hogy a lerakás után azonnal szép látványt nyújt, és az enyhe igénybe vételt is eltűri. Kevesebb locsolást igényel, hiszen már ki van fejlődve a fű (az első két hétben érdemes intenzívebb öntözést alkalmazni). Nem gyomosodik, ellenállóbb a betegségekkel szemben is, és igen gyorsan meggyökeresedik.

A gyepszőnyeg hátrányai

Nem hallgatjuk el a gyepszőnyeg fektetésével járó hátrányokat sem: A gyepszőnyeg szállítása illetve megfelelő lerakása is szakértelmet kíván, ezért nem javasolt kezdőknek próbálkozni ilyesmivel. Az ára magasabb, mint a fűmagé első halásra. Hozzá kell tenni, hogy a 2-3 év alatt ráfordított munka, a felhasznált műtrágya, a szelektív gyomirtószer, az öntözési víz ára többe kerül a fűmagvetéssel készült gyepnél. Összességében nézve jobb választás a gyepszőnyeg.