Távcső nem csak túrázáshoz

Nemcsak a kilátást, hanem a veszélyeket is előre láthatjuk egy jó távcsővel

Távcső 20x zoom
Távcső 20x zoom

Ha kirándulni indulunk, jó, ha van nálunk távcső, hiszen nemcsak a gyönyörű kilátás kémlelése miatt lehet fontos ez az eszköz, hanem azért is, mert nagyobb távolságra láthatjuk előre az útvonalainkat, és azok veszélyeit. A Vándor Túrabolt számos távcsövet kínál a túrázók számára kedvező áron, többek között állítható, összecsukható, egyszemes távcsövet, terep távcsövet, különböző objektívekkel, lencsékkel és tokokkal.

Távcső nem csak túrázáshoz
4.9 (97.5%) 8 szavazat

Kövirózsák és növénytársítások: az igényes sziklakert titka

Kertépítés során zöldhulladék elszállítás is szükségessé válhat

kertépítés és zöldhulladék elszállítás
kertépítés és zöldhulladék elszállítás

Ha sorra vennénk azokat a megoldásokat a kertben, amelyek kiemelt népszerűségnek örvendenek, akkor a sziklakert biztosan közöttük szerepelne. Az akár egészen apró méretben is megvalósítható kreációk kapcsán is szabadon engedhetjük fantáziánkat és nagyon izgalmas növénytársításokat hozhatunk létre. Ma már szinte fillérekért beszerezhetőek olyan kövek, kavicsok és hasonló, a föld burkolására alkalmas alapanyagok, melyekkel megadhatjuk azt a megjelenést sziklakertünknek, mely igazán különlegessé varázsolja majd azt.

De mit tehetünk akkor, ha a sziklakert csinosítása során rengeteg gyommal, sőt, esetleg kivágásra váró fával találjuk szembe magunkat? Nagy mennyiségben ez főként akkor szokott előfordulni, ha méretes sziklakertet, akár több szinttel és kerti tóval kombinálva szeretnénk létrehozni. Ilyenkor jó választás lehet a kisteherautóval történő zöldhulladék elszállítás, mely során a szakemberek a fakivágás teendőinél is állnak rendelkezésünkre. Ha nem kell saját magunknak bajlódni mindezzel, akkor több időnk maradhat a terület szépítgetésére, és izgalmas kreációk, növénytársítások létrehozására, valamint természetesen a nélkülözhetetlen dekorációs elemek beépítésére.

Kövirózsák és növénytársítások: az igényes sziklakert titka
5 (100%) 7 szavazat

Zöldhulladék gyűjtés – Zöldel zöldhulladék elszállítás

Saját érdekünk a zöldhulladék gyűjtés

zöldhulladék gyűjtés - Zöldel zöldhulladék elszállítás
zöldhulladék gyűjtés – Zöldel zöldhulladék elszállítás

A kerti munka vagy egyéb, természetben végzett tevékenységek során sok zöldhulladék keletkezhet, amelyeket ma már egyre kevesebben égetnek el, vagy dobnak egyszerűen csak a szemétbe. Népszerű ugyanis manapság a zöldhulladék gyűjtés, amely komoly környezetvédelmi funkcióval bír. A természet megóvása mellett egészségünk érdeke is a zöldhulladék gyűjtés, hiszen az összegyűjtött és elszállított zöldhulladékokat komposztálják, így visszakerül a környezetbe. A zöldhulladékok összegyűjtésére egyébként léteznek kifejezetten erre a célra beszerezhető zsákok. Arra azonban ügyeljünk, hogy másfajta hulladék ne kerüljön a zsákba

Zöldhulladék gyűjtés – Zöldel zöldhulladék elszállítás
5 (100%) 15 szavazat

Faapríték

Faapríték a csodatermék

faapríték
faapríték

Sokaknak kizárólag a tüzelőanyag jut eszébe a faaprítékról, holott a faaprítéknak számos más felhasználási területe is van!

Faapríték mint talajtakaró

 mulcs
mulcs

A mulcs nem csak elnyomja gyomnövényeket, hanem megtartja az altalaj nedvességtartalmát, és beépülése után növeli a talaj tápanyagtartalmát! Használhatjuk díszkertekben a növényeink körül a kerti ágyásokban, valamint a veteményeinkben a haszonnövényeink védelmére! A mulcs általában darált fenyőkéregből készül. Napjainkban a környezettudatosság jegyében, egyre népszerűbb a kerti hulladékból ( levágott lomb, gallyak stb. ) készült apríték talajtakarás!

Játszótéri ütéscsillapító faapríték

ütéscsillapító mulcs
ütéscsillapító mulcs

A játszótéri ütéscsillapítás egy fontos kérdés. A legelterjedtebb és közkedveltebb anyaga a fenyőmulcs, de manapság egyre több helyen használnak aprítékot is! Sokkal környezetbarátabb és szebb mint a gumitéglából készült játszótéri burkolat! Elsősorban balesetvédelmi szempontok miatt használjuk, a gyermekek megóvásának céljából! Amennyiben meg van a megfelelő mulcs vastagság, játszótereknél 30 centiméter vastag, akár 3 méterről történő esés energiáját is képes hatékonyan csökkenteni!

Faapríték a papírgyártásban

A cellulóz előállítás egyik fő követelménye, anyaga, a homogén méretű faapríték! A fának a kérge nem alkalmas erre a célra, túl alacsony a rosttartalma! De a kérget is felhasználják a papírgyártó üzemek, a szükséges gőz előállításához, fűtőanyagként.

Faapríték mint fűtőanyag

fűtőanyag
fűtőanyag

Az apríték, egy kiváló megújuló energiaforrás!.

A modern biomassza-erőművek egyaránt használnak apírték alapú tüzelőanyagot is. Az apríték alkalmazásának egyértelmű előnye az alacsony ár!

Az apríték fűtőanyagként való felhasználásánál a legfontosabb, a fa tényleges nedvességtartalma és fűtőértéke! A faiparban használják az ún. nettó nedvességtartalmat, amely a nedvességtartalom a szárazanyagra vonatkoztatott arányát adja meg.

A fűtőérték esetében felhasználói oldalon mindig a fent megadott ún. alsó fűtőértékkel kell számolni, mert ténylegesen ez az a hő, amit majd hasznosítani tudunk!

Pontos szabványt alkalmaznak az apríték frakcióméretére, nedvességtartalmára, valamint a  hamutartalomra!

Faapríték
5 (100%) 10 szavazat

Császárfa elterjedése Magyarországon

Paulownia útja Kínából

paulownia
paulownia

Az első császárfa paulownia magok porcelánszállító hajókon kerültek Amerikába. A porcelánok védelmére császárfa magot használtak. Amikor partra szállva kicsomagolták a porcelánokat, óhatatlanul kiszóródott közülük a mag, és mivel az ősi paulownia magról is képes volt szaporodni, így mindenhol paulownia fa nőtt, és ennek persze híre ment. Ennek köszönhető, hogy a paulownia, smaragdfa vagy császárfa, oxyfa szavak hallatán sokunknak a túlszaporodás jut eszébe. Ez nem igaz a paulownia hibridekre, mert ők csak laboratóriumi körülmények között tudnak szaporodni.

Magyarországon több néven is ismerhetjük a pulownia hibrideket

 • kínai császárfa
 • smaragdfa
 • oxyfa
 • kínai fa
 • csoda fa
 • paulownia tomentosa
 • paulownia elongata
 • paulownia shan-tong
 • paulownia shan-dong
 • paulownia catalpifolia
 • paulownia frigus

Császárfa tulajdonságai

A császárfák (paulownia tomentosa) számos hibridjével foglalkozunk, közös tulajdonságaik a következők:

 • nagyon sokrétű a felhasználása
 • rendkívül gyors növekedésű
 • hozzájárulnak a makro és mikroklíma javításához
 • levelei kiválók állati takarmányozás céljára
 • 5x – 6x képes újrahajtani kivágás után
 • fagytűrőek
 • kb. 7-8 évesen tarra vágható, nagy mennyiségű haszon fa
 • hatalmas levelei miatt kiváló árnyékolásra is
 • bőséges, illatos virágzata a méhek számára is kedvező alapanyag
 • kiváló minőségű faanyag bútor gyártás alapanyagaként, magas fűtőértékű tűzifa

A paulownia fajták között a legnagyobb különbség a virágzat színében, a fagytűrő képességben illetve a növekedési ütemben van.

Császárfa elterjedése Magyarországon
4.8 (96.67%) 12 szavazat

Automata öntözőrendszer

Automata öntözőrendszer a nyugodt pihenésért

automata öntözőrendszer
automata öntözőrendszer

Az automata öntözőrendszerrel leginkább a magánkertekben találkozhatunk, de elterjedése egyre szélesebb körben is kiterjedt. Így a közparkok, játszóterek, golf pályák, foci pályák és ipari parkok kertjében is egyre gyakrabban látható az automata öntözőrendszer. Ennek az elmés műszernek a működéséről szeretnék szót ejteni, a teljesség igénye nélkül. Az öntözőrendszer számos alkatrészből van felépítve, és ezeknek az alkatrészeknek az összehangolása miatt működik jól az automata öntözőrendszer.

A legfontosabb alkatrészei az automata öntözőrendszernek:

 • a vezérlő automatika más néven öntözésvezérlő,
 • öntözőkomputer,
 • esőérzékelő,
 • mágnesszelepek,
 • szórófejek,
 • kpe csövek,
 • szűrők,
 • csapok,
 • idomok.

Ezeknek az elemeknek egy része teljesen rejtve van a szemünk elől, és jobbára a földfelszín alatt található. Az automata öntözőrendszer leglátványosabb részeként a szórófejeket említeném, a víznyomás hatására emelkednek ki, és öntözik meg a kertet. A vezérlő automatika egy kisfeszültségű 24 voltos jelet küld a mágnesszelepnek – ami mint egy elektromos csap kinyit -, és az átáramló víz hatására az öntözési zónán lévő öntözőelemek elvégzik az öntözést annyi ideig, amíg a vezérlő automatika programja engedi. Az öntözőrendszer összes mágnesszelepén ez végigmegy, így az összes öntözési zóna öntözni fog a program szerint. Rendszerint annyi öntöző zónára van bontva a kertünk, ahány mágnesszelep van az öntözőrendszer szelepaknáiban. Ettől természetesen bonyolultabb az automata öntözőrendszer, ha a részleteiben menőkig meg szeretnénk érteni. Segítségképpen ajánlanám a weboldalunkat.

Automata öntözőrendszer
5 (100%) 10 szavazat

Milyen egy hatékony öntözőrendszer?

Öntözőrendszer, hogy öntözés helyett pihenjen!

öntözőrendszer
öntözőrendszer

Az öntözőrendszer sokkal hatékonyabb kerti berendezés, mint amit elsőre gondolni szoktak róla azok, akik valamilyen előnye miatt megrendelik. Sokaknak közülük csak később esik le a tantusz, hogy mennyivel több az automata öntözőrendszer, mint amit elsőre gondoltak volna.

Nagy kényelmet biztosít ez a kerti berendezés, mivel a locsolás terhét veszi le a vállunkról. Így órákkal ajándékoz meg bennünket az öntözőrendszer minden szezonális napon. Továbbá a nyaralás előtti családtag vagy szomszéd megkérésének a kényelmetlenségét is megússzuk. Valamint nem akkor öntözz amikor nekünk időnk van rá, hanem az előre beprogramozott időkben, akár naponta többször is.

Nagyon alaposan és nagyon egyenletesen öntöz, ezzel nem csak gyönyörű kertet varázsol a valamikori kertünk helyébe, hanem mérsékli a vízre való kiadásunkat is. Csak annyit fog felhasználni a vízből, mint amennyire ténylegesen szükségünk van. Nem kell aggódni az esőben sem, hiszen az esőérzékelő blokkolja az öntözőrendszert, így feleslegesen nem locsolja a kertet.

Gyakorlatilag bármilyen vízforráshoz alkalmazkodni képes. Lehet alternatív vízforrásról, azaz kútról vagy ciszternából üzemeltetni, de a természetes vízforrások is megfelelőek lehetnek, így a patak vagy a tó vize is alkalmas lehet, hogy megtáplálja  az öntözőrendszert. A megfelelő szűrésről azért gondoskodnunk kell.

Bárkit – ha érdekel a fenntarthatóság, és ha nem, akkor is – hozzájárul az ésszerű vízfelhasználáshoz, aki öntözőrendszert használ a kertjébe. Egészségesebb, szebb környezetet teremtve maga köré, mindenki élvezetére! Igazán hasznos dolog az öntözőberendezés, ezért minden kerttulajdonosnak javaslom a telepítését.

Milyen egy hatékony öntözőrendszer?
5 (100%) 9 szavazat